Vul een subtitel in

Familie Wapperom

Deze geschiedenis wordt verder uitgewerkt.

Wapperom, Hugo Cornelis Dordrecht 6-1-1915 - vermoord 7-8-1942 Groß-Rosen. Groentenhandelaar en lid van het Communistisch verzet. Verspreidde in het centrum van Den Haag de verzetskrant De Vonk. Die als lokale editie van de Waarheid werd verspreid vanaf november 1940.

Piet Wapperom (Dordrecht, 3 juni 1913 - 22 november 1967) was een Nederlands verzetsstrijder.

Als lid van de Communistische Partij ging Wapperom na de bezetting van Nederland in het verzet, vormde hij mede de Haagse Vonkgroep en werd hij verbindingsman tussen verzetsleiders van vier groepen in de stad. Hij werkte mee aan vormgeving en verspreiding van de Haagse verzetskrant De Vonk en ging vervolgens leiding geven aan de sabotagegroep.

Zijn broer Hugo, de jongere broer van Piet Wapperom, werd op 12 augustus 1941 door de bezetter gearresteerd, hij stierf als zevenentwintigjarige in concentratiekamp Groß-Rosen, op 7 augustus 1942

Piet Wapperom vormde mede de Haagse Vonkgroep, werd verbindingsman tussen verzetsleiders van vier groepen in de stad, werkte mee aan vormgeving en verspreiding van de Haagse verzetskrant De Vonk en gaf vervolgens leiding aan de sabotagegroep. Eind 1942 functioneerde hij als rechterhand van Gerben Wagenaar. Verantwoordelijk werd hij voor de landelijke verbindingen met andere verzetsleiders. Een jaar later, op 11 februari 1943, werd hij in Utrecht door de Sicherheitsdienst Rotterdam gearresteerd en opgesloten in de Rotterdamse Noordsingelgevangenis.

Een week daarna arresteerde de politie-inlichtingendienst van Den Haag de vier anderen van de sabotagegroep. Ook arresteerden ze Kitty, de vrouw van Wapperom. De vier anderen van de sabotagegroep werden een half jaar later gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Wapperoms door de bezetter uitgesproken doodvonnis werd niet uitgevoerd nadat Johannes Munt, tijdens de oorlog 'Hauptkommisar' van Den Haag, hem 'abtrennt' voor nader onderzoek. Munt zegt daarover later: "Hij was een van de eerste Nederlanders met wie ik in Führen politischer Gespräche übte." Na vele arrestaties en daaropvolgende vrijlatingen werd Piet Wapperom na de oorlog in maart 1946 gearresteerd door de politie-inlichtingendienst.

Eind 1947 werd hij als verzetsman gerehabiliteerd door de Ereraad van de Illegaliteit. De rechtszaken tegen hem gingen echter door. Pas op 7 april 1948, na talloze dwalingen van de staat, waaronder het Bureau Nationale Veiligheid en het zwak functionerend rechtssysteem, werd hij drie jaar na het einde van de oorlog vrijgesproken en door de Ereraad van de Illegaliteit gezuiverd van alle blaam. Anton van der Waals, die verantwoordelijk was voor de infiltraties in de verzetsgroep, werd pas op 31 januari 1950 gefusilleerd. Wapperom, vader van dochter Madeleen (1950 ) en zonen Piet Wapperom (1941) en Hugo Wapperom (1944), trok zich na de oorlog terug uit de Communistische Partij. Hij werkte na zijn vrijlating als directeur van de Delftsche Studenten Societeit "Phoenix" van het Delftsch Studenten Corps. Hij overleed in 1967 op vierenvijftigjarige leeftijd. Piet en zijn vrouw Kitty hebben zwaar betaald voor hun verzet tegen de Duitse bezetter. Officiële erkenning van het falen van de Nederlandse staat met betrekking tot wat Wapperom overkwam, nadat hij zich met gevaar voor eigen leven voor zijn land had ingezet, is er tot op de dag van vandaag niet gekomen.

Bronnen

Geschiedenis 24, 26 januari 2010 Van der Waals was grootste Nederlandse landverrader,

Hugo Wapperom, De Spinvlieg, Soesterberg, 2011, ISBN 978-90-5911-676-4.

http://max-van-pelt-stichting.webnode.nl/de-spinvlieg-door-hugo-wapperom/Piet Wapperom en zijn echtgenote Kitty tijdens de mobilisatie
Piet Wapperom en zijn echtgenote Kitty tijdens de mobilisatie
Kitty Wapperom als voorziter van de Communistische jeugdbeweging in Den Haag (1939)
Kitty Wapperom als voorziter van de Communistische jeugdbeweging in Den Haag (1939)