Vul een subtitel in

De liquidatie van G.J. Wagemans 10-12-1944

G.J. Wagemans werd op 10 december 1944, 2 dagen na de moord op Bernardus Dubbelt vermoord, terwijl hij van de trap naar beneden liep om de deur te openen van zijn bovenwoning aan de Hugo de Grootlaan. Wagemans werd door 2 personen door de deur heen beschoten. Er werden hulzen van 2 verschillende kalibers aangetroffen op de plaats delict.

Dhr.Wagemans was lid van de NSB en de Landwacht.

Na de bevrijding is het gedrag van Wagemans onder de loep genomen door de politieke recherche afdeling (PRA). Uit dit onderzoek is niet naar voren gekomen dat Wagemans zich dusdanig gedragen heeft dat een liquidatie gerechtvaardigd was. Wel ontdekte men dat Wagemans namens een NSB mantelorganisatie vele armlastige gezinnen bijstond met allerhande goederen als babykleding. ledikantjes en allerlei huisraad en levensmiddelen.

Zie onderstaand politierapport over de liquidatie.

te 07.00 uur - Rapporteert de Hoofd rech. F. Houtman het navolgende: Op Zondag 10 Dec. j.l. te omstreeks 19.10 uur werd door een onbekende aan de brievenbus gerammeld van pand Hugo de Grootlaan 38rd. Van het echtpaar Wagemans, dat te zamen dit huis - een bovenwoning, bewoont, ging de echtgenoot G.J. Wagemans, geb. 31 Mei 1894, van beroep reiziger, den trap af om te zien wie er rammelde. Toen hij den trap afliep en vermoedelijk nog niet beneden was - dit is nog niet geheel vastgesteld kunnen worden - werd er op hem geschoten. De echtgenote, die daarop ook naar de deur ging vond beneden aan den trap haar man liggen en deze gaf toen geen teeken van leven meer, waarop zij naar haar beneden buurman vluchtte. Bij onderzoek bleek Wagemans getroffen te zijn door drie kogels, nml. één in de borst ter hoogte van de hartstreek, waar een wond is te zien aan de borst en rug, zoodat de kogel aan de achterzijde het lichaam heeft verlaten; één door de linkerwang en één door de linker boven arm, terwijl aan de hals een schaafwond is te zien van ongeveer 7 cm lengte, waarschijnlijk veroorzaakt door een schampschot. Er bleken in de buitenstraatdeur aan de buitenzijde vijf kogelgaten te zijn, waarvanr er drie door de deur waren uitgekomen aan de binnenzijde. Aan de gevonden hulsen en kogels bleek men een pistool van caliber 7.65 mm te hebben gebruikt, terwijl ook een kogel met rood koperen mantel van plm. 11 mm is gevonden. Dr. Koopman dir. van den G.G.G.D. heeft de doodschouw verricht terwijl het lijk is inbeslaggenomen en overgebracht naar het Gemeente Ziekenhuis alhier. naar de daders (aan de hand van de gevonden hulzen en de hagel moeten er minstens twee personen zijn geweest) wordt nader onderzoek ingesteld. (Erica van Dooremalen)

bronnen:

- Politiejournalen gemeentepolitie Dordrecht

- Dossier G.J.Wagemans (collectie Bureau J.O.T.)

- CABR Dossier G.J.Wagemans - PRA Dordrecht (Nationaal Archief)

copyright M.Leentvaar (2012)