Vul een subtitel in

De moord op Bernardus Dubbelt 8-12-1944

Bernardus Dubbelt

Hooftstraat 61 (1944) Dordrecht.

In het boekje "De balans van verzet in en om Dordt" van KP-leider G.J. de Vries, staat op blz. 60. een kort verhaal over de moord op Bernardus Dubbelt. De moordenaar was volgens G.J. de Vries een fietsenmaker uit Oud Beijerland. De Vries heeft namens de familie Dubbelt onderzoek gedaan naar de moord, omdat de politie de zaak niet serieus onderzocht zou hebben.

Bernardus Dubbelt werd door (vermoedelijk 2) leden van de BS-SG in zijn winkel/woning aan de Hooftstraat doodgeschoten (zie verklaring 62 en PRA dossier 1306).

Op blz. 32 schrijft de Vries;

"V.Loon schrijft op blz.194 van verzet in en om Dordt, dat de combinatie Huug (Verspuy ?)- Herman(=Evers) - Karel(=v.Loon) het schild was, waarachter het Dordtse verzet gewerkt heeft. Bij mijn na-oorlogs onderzoek betreffende zaken van verraad in Dordt, bleek mij dat er in het najaar van 1944 Dordtse burgers waren doodgeschoten".

"Over de rechtmatigheid heb ik zo mijn twijfels. Als de tipgever "goed" was, kan het een geoorloofde liquidatie zijn, hoe pijnlijk ook voor de nabestaanden, maar als de tipgever "fout" is, bindt men zich met handen en voeten aan een ordinaire moord. Daarom acht ik het raadzaam om de verzegelde gegevens van het verzet te openen." Aldus verzetsman G.J. de Vries

Dhr.S. verklaarde tegenover bureau J.O.T. het volgende;

"Ik woon vrijwel mijn hele leven in hetzelfde huis aan de Hooftstraat en ik heb Bernardus Dubbelt gekend.

Het zoontje van Dubbelt, de kleine Bernardus Dubbelt (5 Aug 1933) was mijn beste kameraad in die jaren. Wij waren destijds beiden ongeveer 12 jaar oud".

"Bernardus Dubbelt was zeer geliefd in de buurt en hij gaf zeer veel mensen etenswaren en andere levensmiddelen zonder zich daarmee te verrijken. Iedereen wist dat hij pakjes rondbracht en dat hij wel eens iets zwart verhandelde, maar iedereen wist ook dat Bernardus Dubbelt geen NSB'er of iets dergelijks was".

"De kleine Bennie is de enige getuige is geweest van de moord en ik heb het verhaal dus uit de eerste hand vernomen. De plaats delict is tegenwoordig een kapperszaak en destijds was het een kleine manifacturenzaak, die eigendom was van Dubbelt. Bennie sliep in de nis net achter de winkel. Bennie vertelde mij het volgende over de aanslag;"

" Op 8 december 1944, 's Morgens om een uur of vijf, werd er aangebeld aan de winkeldeur aan de Hooftstraat. De kleine Bennie opende de deur en (vermoedelijk 2) mannen vroegen Bennie om sigaretten te koop en vroegen naar vader Dubbelt. Bernardus Dubbelt kwam intussen uit bed en de mannen liepen de winkel in. Dhr.Dubbelt zei tegen de mannen zonder sigaretten te zitten. Toen dhr. Dubbelt zich omdraaide om de deur wederom te openen, trok een van de mannen een vuurwapen en schoot Bernardus Dubbelt, in het bijzijn van de kleine Bennie van achter met vermoedelijk 2 schoten neer. Dhr.Dubbelt is zeer kort daarna overleden."

"Over de dader en de motieven voor de moordaanslag op Dubbelt sr; is mij niets bekend, behalve dat het naar het zeggen door de ondergrondse is gedaan."

"Enkele maanden na de bevrijding (22 dec.1945) is de kleine Bennie Dubbelt doodgereden door een vrachtwagen. Op de plek waar wij altijd samen speelden bij de Zwijndrechtse brug stak Bennie ineens over; De vrachtwagen was eigendom van Gerard van Twist."

"Ik ben er van overtuigd dat de dood van de kleine Bennie geen opzet was, hij stak ineens de weg over." (Gerard van Twist was een omstreden commandant en staflid van de BS).

G.J de Vries schrijft in zijn eerdergenoemde boek; "Ik zocht en vond de dader. Op de vraag "Hoe ben jij in staat geweest een vader van 5 kinderen dood te schieten, ? " antwoordde hij: "Ik deed het in opdracht van mijn commandant"

"Dit was een aangelegenheid voor de Binnenlandse Strijdkrachten" schrijft de Vries.

Als laatste merkt de Vries op; "Ik vindt het een schandaal dat men de weduwe Dubbelt van het kastje naar de muur zond. Men had haar moeten vertellen dat er verraad in het spel was geweest , of bij de aanvechtbaarheid daarvan , financiƫle regelingen in het vooruitzicht moeten stellen. Mw.Dubbelt was moeder van een gezin met opgroeiende kinderen."

Agent Evers en rechercheur Uil waren volgens getuigen zeer kort na de moord ter plaatse. Vreemde zaak, want de wachtcommandant van het hoofdbureau werd pas ruim een half uur na de moord in kennis gesteld door een buurtbewoner. Waarom was het hoofdbureau nog niet op de hoogte van de moord, terwijl Evers en Uil al heel snel ter plaatse waren ? Naar een verklaring wordt gezocht. Politierapport moord op Dubbelt. 

te 07.30 uur - Wordt door Alexander Kooij, hulp brandweerman, oud 23 jaar, won. Hooftstraat 52, medegedeeld dat te omstreeks 6.55 uur bij B. (Bernardus) Dubbeld, won. Hooftstraat 62, aan de voordeur van zijn woning was gebeld en toen hij de voordeur van zijn woning had geopend door onbekende dader(s) was dood geschoten. Doorgegeven aan de (recherche).

Copyright M.Leentvaar (2012)


Agent Evers en rechercheur Uil waren volgens getuigen zeer kort na de moord ter plaatse. Vreemde zaak, want de wachtcommandant van het hoofdbureau werd pas ruim een half uur na de moord in kennis gesteld door een buurtbewoner. Waarom was het hoofdbureau nog niet op de hoogte van de moord, terwijl Evers en Uil al heel snel ter plaatse waren ? Naar een verklaring wordt gezocht. Politierapport moord op Dubbelt. te 07.30 uur - Wordt door Alexander Kooij, hulp brandweerman, oud 23 jaar, won. Hooftstraat 52, medegedeeld dat te omstreeks 6.55 uur bij B. (Bernardus) Dubbeld, won. Hooftstraat 62, aan de voordeur van zijn woning was gebeld en toen hij de voordeur van zijn woning had geopend door onbekende dader(s) was dood geschoten. Doorgegeven aan de (recherche). Copyright M.Leentvaar (2012)