Vul een subtitel in

De naoorlogse aanslag op advocaat van Tricht 14-6-45.

Donderdag 14-juni 1945 rapporteeren de hulpagenten Hennekes en Kijkuit het navolgende:

"Hedennacht omstreeks 2.20 uur, bevonden wij ons op de Vest hoek Vriesebrug.

Daar werden wij aangehouden door een S.G. man,(BS/ondergrondse) die vroeg ons waar wij heen moesten. Wij antwoorden hem ons wijk te loopen en hebben daarna even met hem staan praten.

Daarna maakte hij zich bekend als dat hij behoorde bij de 1e Compagnie in de H.B.S. aan het Oranjepark en dat hij op post stond voor een in de buurt van de Vest gesignaleerde Duitscher.

Hij verzocht ons tevens de Vest af te loopen in de richting van de Noorderbrug, om wanneer wij eventueel een verdacht persoon zagen een teeken of schreeuw te geven, teneinde hem te waarschuwen.

Terwijl wij daar stonden zagen wij plotseling een steekvlam en hoorde een gesis op het Vrieseplein, onmiddellijk daarop een ontploffing.

De S.G. man, riep ons toe "Loopen, loopen' waarna wij ons in de richting van het Bagijnhof begaven, terwijl de S.G. man zich in de richting van de Johan de Witbrug snel verwijderde.

Nog willen wij vermelden, dat even te voren een auto vanaf het Vrieseplein was gekomen, de Vriesebrug opreed en rechtsaf sloeg de Vest op of de Vriesestraat in.

Het signalement van de S.G.er is:

ovaal gezicht, lang ca. 1.70 m., gekleed in lichtgrijs jasje met donkere broek. Hij had een blauw witte band.

Ook had hij een witte band met het opschrift 'Oranje' in zijn zak, hij kon deze niet op zijn mouw bevestigen volgens zijn verklaring, omdat hij geen sluitspeld had om vast te maken.

Hij stond op de hoek Vriesebrug-Vest onder het bord van de A.N.W.B. Bord.

Bij nader onderzoek is gebleken, dat bij Mr. van Tricht, wonende op het Vrieseplein nr. 2, vermoedelijk een bom of handgranaat is gegooid of gelegd.

Hierdoor zijn de ruiten en voordeur geheel vernield van dat pand. Ook de overige panden aldaar liepen glasschade op.

Geen persoonlijke ongelukken.

Het onderzoek wordt voortgezet".

Bron:

- Dossier aanslagen/liquidaties (bureau J.O.T.)

- Journalen gemeentepolitie Dordrecht (Diep) 213-83b