Dr.Frank van Riet 
Vul een subtitel in


Dr.Frank van Riet doet wetenschappelijk onderzoek naar de Gemeentepolitie Dordrecht tijdens 1940-1945.

De Max van Pelt Stichting heeft alle medewerking toegezegd en de gevraagde documentatie ter beschikking gesteld.

Rode draad in het nieuwe onderzoek is de Politieke Politie, een afdeling van de Gemeentepolitie die opdrachten uitvoerde voor de Duitse SD en SIPO. Hierbij voerden deze agenten vaak op eigen initiatief een waar schrikbewind.

De betrokken politieagenten Harry Evers en Arie Den Breejen werden na de oorlog samen met hun collega's veroordeeld tot zware gevangenisstraffen.

De Max van Pelt Stichting pleit al jaren naar een dergelijk wetenschappelijk onderzoek en een grote wens van vele Dordtenaren is in vervulling gegaan. Tot voor kort had niemand de moed om deze bizarre en zeer gevoelige kwestie te beschrijven. Van Riet heeft met zijn proefschrift eerder aangetoond dat hij de juiste man is voor een dergelijk onderzoek.

Dr.Frank van Riet promoveerde eerder op de oorlogsgeschiedenis van het Rotterdamse Politiekorps. Een indrukwekkend boek kwam daar uit voort.

Handhaven onder de nieuwe orde. De politieke geschiedenis van de Rotterdamse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog; uitg. Aprilis, 2008; ISBN 978 90 5994 193 9; 816 blz.; € 39,00.

Download hier de digitale versie van het boek en proefschrift.

https://pure.uva.nl/ws/files/4308851/55321_thesis.pdf

De bewakers van Westerbork

Frank van Riet en de Commandant Koninklijke Marechausse, Luitenant-Generaal Harry Van den Brink bij de presentatie van "De bewakers van Westerbork.